Мученики Макавейські

Обговорюємо релігійні теми діяльність церков, релігійних общин

Модератори: Korespondent, Luka

Мученики Макавейські

Повідомлення mikhajlo » 13 серпня 2011 13:42

14 серпня наша Церква вшановує пам'ять мучеників Макавейських. Події, описані у другій книзі Макавеїв 6-7глави, відбувалися 166 року перед народженням Христа за часів безбожного сирійського царя Антіоха, який намагався примусити євреїв перейти на поганську віру. Багато юдеїв відступило тоді від своєї віри в правдивого Бога, але деякі залишилися Йому вірними до кінця. Славними мучениками в час цього переслідування стали праведний Елеазар, Соломонія та її семеро синів.
Знаємо, що Біблія- це не підручник з історії, не гарні розповіді, але Слово живого Бога. Ні одне слово у ній не написане випадково, кожна подія, особа чи вислів має значення особисто для мене і для тебе. Все багатство і міць Божого Слова даровані нам, для зростання в Дусі і Істині.
Великі нещастя впали на багатьох ізраїльтян, також на Елеазара, старозавітнього священика,що волів мати «почесну смерть, ніж ганебне життя»2Мак.6.19. Воїни пробували підкупити багатством, щоб він відрікся віри, залякували, віддавали на муки, але він відповідав: «Не годиться бо нашому вікові таке вдавати, щоб молодь…не збилась з дороги». Брати і сестри, дуже добрі слова для нашої задуми. Як часто ми із вами робимо все, щоб наша молодь збилася з дороги. Адже саме від дорослих діти чують перші образливі, ганебні слова, найчастіше від близьких беруть у руки першу чарку з горілкою, пивом, або вином. Сивоголові дорослі згіршують молодь, з церкви заходячи до бару, після молитви роблять сварки. Найчастіше батьки духовно вбивають своїх дітей недобрим прикладом.
Хто буде відповідати за малолітніх злочинців, в’язнів, розбещених дітей? - Ті, хто вперше подав їм злий приклад, привів у бар, недобре товариство, познайомив з гріхом. Кров дітей на руках батьків. Нехай кожен із нас: батьки, вчителі, священики намагається для молоді подати «приклад відваги та памятку чесноти» не жаліючи для цього власного життя, як учитель Єлеазар.
Після Єлеазара мученицькою смертю загинули семеро синів Соломонії, яка бачила смерть кожної своєї дитини, а опісля й сама віддала життя за віру в Бога та Його святий закон. Ця розповідь- пожива небесна для щоденного життя, наука як відповідати на спокуси компромісу, половинчастості. Взір сміливої відповіді перед лицем ката і вірності Божому Закону. Мученики життя відавали за віру в Бога, а «християни» двадцять першого століття часто соромляться відкрито помолитись , визнати свою віру, захистити Церкву; «християнам» нашого часу не життя- годину для святої Літургії важко пожертвувати, часу для молитви і вивчення Святого Письма не маємо. Через тисячоліття промовляє до нас свята мати, підбадьорюючи власних синів радше втратити життя, ніж порушити Божі установи: «Молю тебе дитино…не бійся цього ката, прийми смерть, щоб я могла тебе в Божому милосерді знову мати разом з братами». Матері нашого часу думають про матеріальний достаток, заробіток, вигідне життя, забуваючи про духовне, релігійне виховання дітей. Чи багато у нас матерів, які говорять своїм синам і дочкам, так, як Соломонія, чи мати Андрея Шептицького: «Радше смерть, ніж важкий гріх»?
Святі мученики Макавейські загинули в сирійському місті Антіохії. Назву "Макавеї" одержали від Юди Макавея, ізраїльського героя в тогочасній боротьбі за рідний край і Божий закон. Їхнє життя і смерть вчить нас бути безкомпромісними в боротьбі з гріхом, не робити згіршення для дітей і молоді, але в усьому, дорога мамо і батьку «Будь зразком для вірних у слові, ужитті, у любові, у дусі, у вірі, у чистоті…» 1Тим4.12
Мій блог: http://cerkvaimisija.com.ua/
Аватар користувача
mikhajlo
Середній рівень
Середній рівень
 
Повідомлень: 27
З нами з: 21 лютого 2011 16:16
Звідки: Бершадь- Голдашівка

Повернутись до Духовне життя району

Хто зараз онлайн

Користувачі, які зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів

cron